Kreiranje kritičkog mišljenja o društvu ili određenim pojavama u njemu igra značajnu ulogu u aktivizmu mladih ljudi. S obzirom da je sjena patrijarhata još uvijek prisutna,važno je napomenuti da kreiranje kritičkog mišljenja stvara jake i odlučne mlade ličnosti,koje imaju mnogo toga za ponuditi svojoj zajednici i društvu u kojem će da djeluju.

Definicija aktivizma, za svakog ponaosob, ima određenu viziju i sliku. To čini raznovrsnim i zdravim ekosistem društva u kojem će da se razvijaju vrijednosno bitne društveno-etičke norme, te koje imaju za cilj da unapređuje kompletno društvo. Mladi ljudi, aktivisti imaju vizije i ideje koje su inovativne i veoma zanimljive,čiji je cilj da privuče mlade ljude iz zajednice da se aktiviraju i zajedno učine nešto dobro za svoju zajednicu.

Omladinski rad u BiH je posljednjih godina dosta zastupljeniji i više primjećen, što pokazuje da mladi u BiH nisu uspavani, dezorjentisani niti letargični.Iako čitava podloga društva,politička i historijska, donekle stvara prepreke i podjele u društvu, to nikako nije prepreka na koju se mladi ljudi obaziru, niti je poimaju kao značajnu. Za primjer mogu poslužiti mladi koji su odlučili ostati u BiH, te pokrenuti razne vrste mikrobiznisa,t e tako poslužiti kao primjer drugima u zajednici, a ja bi to nazvala indirektno aktivizmom, te velikom motivacijom za mijenjanje vlastitih životnih navika.

Važno je istaknuti da klima koja vlada u društvu utiče na aktivaciju i učešće mladih u omladinskom radu. Pozitivna klima može ponukati mlade ljude, prije svega, na ostanak u BiH te na dalju ulogu u društvu i zajednici. Ono što me posebno raduje jeste da postoje edukacije o omladinskom radu i aktivizmu, koje su uspjele da spoje mlade ljude iz čitave BiH. POAR-A akademija je doprinjela da se pobliže upoznam o svim vrstama omladinskog rada, te važnosti neformalnog obrazovanja. Ova akademija je dokaz da u BiH postoje oni koji čine proljeće ovog društva i pomažu da se ožive prave vrijednosti jednog društva. Svjesni smo činjenice da je, globalno gledajući, došlo do izamjene istinskih vrijednosti, te da su poprimile sasvim novi oblik koji nikako ne smije biti stvarna skala vrijednovanja norma i principa. Dakako,postoje one bezvremenske vrijednosti na koje podsjeća upravo omladinski rad. Omladinski rad,u našem okruženju pokazao se kao stvarni činilac društva te značaj neformalnog obrazovanja koji ostavlja prostora za kreativno izražavanje mladih kao važnog aspekta razvoja njihove ličnosti. Tome se , donekle, formalno obrazovanje ograničava, i zaista je bitna ta kretivna komponenta koja nema težinu nametanja u informisanja i učenja.

Završni dio ostavljam za poruku mladima. Svi oni koji nisu imali hrabrosti niti samopouzdanja da se pokrenu, da je upravo sada vrijeme jer postoje oni koji žele da vas čuju, podržaju i ohrabre. Budite slobodni u kreiranju bolje stvarnosti, a da nužno ne označava negativne crte bosanskohercegovačke društvene klime. Učinite je svojim savršenim Celzijusem!