Neformalna grupa mladih PAOR Banjaluka u sklopu projekta podržanog kroz USAID-ov projekat PRO-budućnost realizovali su istraživanje  “Nacionalne manjine u Banjoj Luci”.

Svjedoci smo da živimo u državi gdje je izražena multietničnost, kako konstitutivnih naroda BiH, tako i nacionalnih manjina koje u njoj žive. Multietničnost nije zaobišla ni Banjaluku i tako je oduvijek, odnosno otkad postoje bilo kakvi pisani tragovi o postojanju ovog grada. Međutim, da li se ti narodi međusobno poznaju? Poznaju li običaje drugih naroda, kulturu i tradiciju? 

Nacionalne manjine su skupine ljudi koje su otišle iz svojih matičnih zemalja, prirodnim ili neprirodnim migracijama i naselile područje koje danas dijele sa konstitutivnim, većinskim narodima ove zemlje. Međutim, da li dijele i jednaka prava? Zakonima i ustavima su im zagarantovana ta prava, ali u mnogim primjerima možemo uočiti razne vidove diskriminacije prema tim ljudima. Najveći razlog za to je zapravo u međusobnom nepoznavanju i nepovjerenju koje iz tog neznanja proističe. Naravno, takva praksa ne zaobilazi ni mlade ljude, koji jednostavno nisu imali priliku da bolje upoznaju svoje sugrađane.

Upravo je to cilj politike pomirenja i upoznavanja, kako bi se razbile predrasude i kako bi svi narodi na području ove zemlje, ali konkretno i Banjaluke živjeli u skladu, upoznajući i učeći jedni od drugih. “

Istraživanje možete pogledati na linku ispod:

Istraživanje podržano kroz USAID-ov projekat PRO-budućnost koji teži izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGR), Helsinškim parlamentom građana Banjaluke (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV BiH).